My continuous transformation

Sziasztok!

Pár napja kaptam egy kérdést arról, hogy rendelkezem-e before-after fotóval, ami adott egy kis ihletet. Úgy gondolom, hogy egy képben nem lehet teljesen átadni az átalakulásodat, mivel nem csak az ember teste változik egy ilyen úton, hanem mentálsan is rengeteget fejlődik. A probléma, hogy nem csak pozitívan.
Szóval most őszinte szeretnék veletek lenni, le szeretném írni, hogy mi ösztönzött, hogy elkezdjek egészségesen táplálkozni, és ennek leírni az előzményeit is, plusz a jelenről is szeretnék egy kicsit bővebben beszélni, arról az oldaláról is, amiről eddig itt még nem olvashattatok.

Általános iskolában meglehetősen borzalmasnak voltak titulálhatóak az étkezési szokásaim. A napot általában a suliban egy hatalmas sajtos pékáruval indítottam, délelőtt pedig rendszeresen cukros üdítőkkel ‘tápláltam’ magam. A nap következő étkezése olyan délután három órára volt tehető, amikor rajz szakkörön bevágtam egy zacskó chipset, vacsorára pedig azt ettem, amit épp értem.
Akkor még nem igazán tapasztaltam ezeknek a dolgoknak a negatív élettani hatásait, vagy inkább nem foglalkoztam velük. Akkor még a hízásra sem lehettem igazából hajlamos, mivel ezek ellenére soha nem voltam akkoriban egy víziló, de szerintem ez inkább a rendszeres mozgásnak volt köszönhető, mintsem a ‘nem hízom, mert nem vagyok rá hajlamos, pedig mindennap chipset és csokit zabálok’ tendenciának.

Aztán felsőben állandóan hozzávágtak dolgokat a fejemhez a súlyommal kapcsolatban, majd az azt következő gimnáziumi évek sem segítettek, elég nehezen birkóztam meg az új életemmel, teljesen padlóra kerültem, és az evésbe menekültem, ráadásul a szobámat sem akartam túlzottan elhagyni, legkedveltebb hobbim az ágyban fekvés lett.
Lusta voltam, szomorú, mindenfajta életkedvet elvett tőlem az akkor már általam is gyűlölt testem, viszont nem próbáltam ellene tenni, mint sokan mások. Amikor már a hozzám nagyon közelálló emberek is bántottak a súlyomat és kinézetemet illetően, akkor megpróbáltam változtatni, megakartam mutatni, hogy nem vagyok gyenge, hatalmas akaraterővel rendelkezem. Ekkor kezdtem el koplalni, megesett, hogy 6-7 napig szinte 0 volt a kalóriabevitelem, mellette sportoltam is, aminek sokszor rosszullétek lettek az eredményei, de fogyás, az sosem. Megindult a jojóeffektus, a szervezetem raktározni kezdett, és a koplalások utáni héten általában a duplája jött vissza a leadott kilóknak.

IMG_0079

921_501545096537431_1546058880_n
unnamed

Akkor valahogy így nézhettem ki, 2012-2013 környékén, igazából nagyon szégyenlem ezt a képet megosztani, de amikor elindítottam ezt a blogot, akkor vállaltam az ilyen dolgok köztudatra hozatalát, szóval here I am.

Szóval amikor már én is szembesültem magammal, a plusz kilókkal, és az ezekkel együtt járó fáradtsággal, rossz teljesítőképességgel, dekoncentráltsággal és kedvetlenséggel, lustasággal, akkor elhatároztam, hogy változtatni fogok.
Ez nagyon fokozatosan történt, mivel még mindig úgy gondolom, hogy nem tud az ember egyről a kettőre Pál-fordulatot előidézni. Elkezdtem csökkenteni az adagokat, de nem koplaltam. Először csak annyira figyeltem oda, hogy este saláta legyen előttem, és ez ne nagyon legyen 6 óra után. Próbáltam többet mozogni, ami igazából soha nem volt nagy kihívás, mivel világ életembe sportoltam, legyen az tánc, atlétika vagy úszás.

Eredménye volt, habár nem olyan, amiért áhítoztam.

165884_2180663774044_369022085_n

Aztán meguntam, hogy még mindig nem azt látom a tükörben, amit akarok, és ekkor kitűztem egy időpontot. Augusztus 1-jétől elkezdtem a mostani életmódomnak az előzményét. Próbáltam normálisan étkezni, amennyire csak lehet. Napi kétszer Rubint Rékáztam, reggel és este, emellett próbáltam kardiókat is bevinni a napirendembe, ami többé-kevésbé sikerült is.
Ezt az életszakaszomat egyébként szerintem soha nem fogom elfelejteni. Olyan kiegyensúlyozottságot hozott az életembe, amit a mai napig megtartok, és soha nem akarom elengedni. Életem legjobb döntésének tartom azt a napot, amikor elég erős voltam, hogy elkezdjem ezt a fajta életstílust.

971272_3202860008311_690378185_n

Itt már sokkal jobban éreztem magam a bőrömben, de még mindig nem úgy néztem ki, ahogyan azt elképzeltem.
Amikor visszamentem szeptemberben az iskolába, elkezdtem a 90 napos diétát. Úgy gondolom, hogy aki nem sajnálja önmagára ezt a pár hetet, az nyugodtan belevághat, mert nem egy rendkívül nehéz diéta, teljesen tartható, és én is leadtam vele jó pár kilót.

2014-ben elkezdtem a konditerem gyakori látogatója lenni, és szívvel-lélekkel dolgozni az általam kitűzött célokért.

Az én legnagyobb problémám, hogy szerintem soha nem leszek megelégedve magammal. Akárhányszor belenézek a tükörbe, egyáltalán nem azt látom, amit az engem dicsérő emberek sokasága.
Mostanában már sokszor hallom a ‘túl vékony’ jelzőt, de tényleg úgy gondolom, hogy nem tehetek róla. Én csak szeretném jól érezni magam a bőrömben, és még mindig szívesebben hallom ezt, mint amikor a második nevem feltételesen a disznó.

Mivel a poszt az átalakulásról szól, egy before-after fotóval szeretném lezárni a kis történetemet, ami rengeteg szenvedés, odafigyelés, kitartás és még sorolhatnám, hogy minek az eredménye. Hozzáteszem mégegyszer, hogy ez nem hónapok, hanem évek eredménye, és igenis büszke vagyok rá, és soha, semmiért nem adnám fel az elmúlt két és fél évet, mert semmiért nem harcoltam még ennyit. Tehát aki azt mondja, hogy pikkpakk le lehet fogyni, az vagy valami lelki eredetű dolog miatt tudott megválni a feleslegétől, vagy soha nem kellett fogyókúráznia.

22222222222
page1111111

Remélem elnyerte a tetszéseteket, és adtam egy kis lendületet a célotok eléréséhez!

Puszi, Rebeka 🙂

Advertisements

One thought on “My continuous transformation

  1. Lehetne a terápia következő lépése, hogy nem nézel tükörbe. Akkor tényleg csak az érzéseidre leszel hagyatkozva, a mozgás utáni felszabadultságra, a kellemes izomlázra, kimerültségre.

    Egyébként is, egy csomó tükör torzít. Akár arányokat, méreteket, de még formákat is. Nekem van egy tükröm amiben kugli fejem van. Pedig nincs kugli fejem.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s