Recipes

Sziasztok!

Ma szeretném veletek megosztani pár kedvenc ételemet, akit rendkívül gyorsan elkészíthetők és ezen felül még egészségesek is. Sokat közülük azért készítettem el, mert ilyen alapanyaim szinte mindig vannak itthon.

Amit mostanában nagyon szeretek összedobni, az a teljeskiörlésű palacsinta, mert tényleg nagyon gyorsan megvan, sok mindennel fogyasztható, ezért nem is lehet könnyen megunni, és amikor megkívánok valami édességet, akkor még mindig szerencsésebb ilyet enni, mint egy tábla csokit, főleg, hogy ez egy főétkezésnek funkcionál, nem nasizásként.

01719ca92e8cdb408fd7477bfb77c688e451f428bb 01574092c8c7dd29d3a3460d079304c9eadd6952ab

Hozzávalók:

egy bögre teljeskiörlésű liszt
egy bögre tej
egy nagy, vagy két kisebb tojás
egy mokkáskanál sütőpor
folyékony édesítőszer
fahéj
(az utolsó kettő ízlés szerint mehet bele)

Elkészítés:

A hozzávalókat botmixerrel összekeverem, majd egy serpenyőben kevés kókuszzsíron vagy olivaolajon megsütöm. Akkor lehet megfordítani, ha már kis buborékok vannak a palacsinta tetején.
Tálaljátok gyümölccsel, lekvárral, túróval vagy pudinggal.

Mivel jelenleg albérletben töltöm a hétköznapjaimat, így gyakran sütök-főzök magamra. Ebédre próbálok mindig valami olyat elkészíteni, ami fél órán belül elkészül és nem leszek éhes estig.
Az egyik kedvencem most a tonhalas tészta lett. Ez azért is jó, mert a szénhidrát elegendő energiát biztosít délután, a tonhalban pedig omega 3 található, ami elhanyagolhatatlan a szervezetnek.

0168b5b529113fcc0d0babf3b3f73e660514cf98a7

Hozzávalók:

teljeskiörlésű tészta (kb egy, másfél bögrényit szoktam megfőzni)
egy tonhal konzerv (lehetőleg ne pálma vagy napraforgó olajos)
sajt

Elkészítés

A tésztát felrakom sós vízben főni, miután megfőtt ráöntöm a tonhal konzervet és kevés sajtot reszelek rá, vagy mozarellával tálalom. A konzervben lévő olaj miatt a tészta sem lesz kellemetlenül
száraz. Fogyasszátok egészséggel.

Zöldséges bulgur

01d916612f583d6467d1f964c057630044ed6e95fc01bcd07247c3ebae9c3464e35bec92cd14c72c4858
Ez a tipikus ebédem, amikor körülbelül semmi nincs a hűtőmben. Nagyon gyors, nagyon egyszerű, és garantáltan finom is.

Hozzávalók:

fél bögre bulgur, kukorica, sárgarépa

vagy sárgarépa és brokkoli

Elkészítés:

A bulgurt megfőzzük dupla folyadékkal, vegetával ízesítve (ugyanúgy, mint a rizst) a felszeletelt répával együtt. Ha kész hozzáadjuk a számunkra megfelelő mennyiségű kukoricát és már fogyaszthatjuk is.

Cukkinis-paradicsomos bulgur

cukkinis paris bulgur

Ez az előző recept kicsit bonyolultabb, több hozzávalós, viszont finomabb alternatívája a bulgur kedvelőknek.

Hozzávalók:

35 dkg cukkini
25 dkg bulgur
2 gerezd fokhagyma
5 dkg szárított paradicsom
2 szem édes paradicsom
ha van otthon, bazsalikom
só, bors

Elkészítés:

A bulgurt 15 percig puhára főzzük sós vízben,leszűrjük majd elkeverjük 1 kanál olivaolajjal. A cukkinit felkarikázzuk, kevés olivaolajon az összeaprított fokhagymával pirosra grillezzük. A sütés utolsó percében hozzáaadjuk a szárított paradicsomot, majd elkeverjük a bulgurral. A végén hozzáaadjuk a felkockázott paradicsomot és bazsalikommal ízesítjük.

Gofri

gofri

A gofri az egyik kedvenc reggelim, ha már unom a palacsintát vagy elfogyott a zabpehely.

Hozzávalók:

1 nagy tojás
fél banán
negyed bögre vaníliás fehérjepor (28 gramm)
negyed bögre tej
negyed bögre rozsliszt/teljes kiörlésű liszt
ízlés szerint fahéj, folyékony édesítő

Elkészítés:

Keverd össze az alapanyagokat és már mehet is a gofrisütőbe! J

Sütőtök krémleves

img_4815
ez az egyik kedvencem, ha levesre vágyom, nem beszélve arról, hogy a sütőtök szezonja is a nyakunkon van.

Hozzávalók:

1 db kb 2 kg-os sütőtök
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
2 zöldségleveskocka
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors, só

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, és 2 szál felszeletelt zöldhagymát 2 percig pároljuk, hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a sütőtököt, majd hozzáadjuk a leveskockákat.

Lassú tűzön, fedő alatt 3 percig főzzük. Turmixgéppel összetörjük, átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, utána még 2 percig főzzük.

Párolt zöldségek

DSC06732
Ezzel nem mondok újat, az én kedvencem a brokkoli, cukorborsó, sárgarépa kombináció.

Hozzávalók:

Cukorborsó
Sárgarépa
Brokkoli
Parmezán vagy zsírszegény sajt

Elkészítés:

A brokkolit és a sárgarépát vágd fel, dobd bele a hozzávalókat sós/vegetás vízbe, ha megfőtt szűrd le és tálald parmezánnal, vagy reszelt sajttal.

Zöldséges csirkemell wok-ban

109465_wok3a

Hozzávalók:

csirkemell
édeskömény
paprika (kápia, californiai, étkezési)
paradicsom
uborka
sárgarépa
karfiol
hagyma

Virslis saláta

01cfbc3071a422e2c6934ff520c55ecfaa895f90a4
Ez tulajdonképpen nem is recept, de valamiért imádom.

Hozzávalók:

uborka
sajt
virsli
hagyma
egy kis majonéz

Elkészítés:

A felcsíkozott, esetleg pácolt csirkemellet egy kis olivaolajon kezd el sütni a wok-ban, majd ha már van egy kis színe dobd bele a zöldségeket, amiket húsleves kockával vagy vegetával ízesítsd. Isteni.

Mákos-túrós muffin

019429b96d88fba8cb86f388822e752c5af8ee4f28

Ha egy kis édességet kívánsz, és szereted a mákot, ezt mindenképp próbáld ki. A recept Szafi oldaláról van, érdemes olvasgatni a blogját, nagyon jó receptekkel van tele.

Hozzávalók:

200 g darált mák
2 tojás
320 g joghurt
5 ek. eritrit/nádcukor/nyírfacukor

Töltelék:
200 g túró
1 tojás
2 ek. eritrit
(ez az amiből én többet csináltam, mert nekem ez volt a legjobb része a ’muffinnak’

Elkészítés:

Összekeverem az összetevőket. A muffinformába teszek a tészta részéből, az az a mákos részből, majd egy réteget a túrósból, utána megint egy réteg mákos jön.
180 fokon 30 percig sütöm.
Crumble süti

Azért ezt hagyom utoljára, mert nálam jelenleg ez viszi a prímet édességek terén. Egyszerűen isteni. A receptet a The grey wardrobe oldalán találtam, csodás blog.

0115ad38698d210118128f65f57cb0eb61496c68e5             01ec7670883c7c3eec7999c3e28fc8da0cfa6e6c3d

0166ad34fe93f548e9a458d26005339c563e8a81f5

Hozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve)

Tészta:
125g vaj olvasztva
1/3 bögre xilit
1 ½ bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
csipet só
2ek rozspehely (én ezt kihagytam)

Töltelék:
1 nagy tojás
fél bögre görög joghurt (én mascarponével helyettesítettem, mert az volt otthon)
egy harmad bögre xilit
1 tk vanília kivonat
1 ek teljes kiörlésű liszt

gyümölcsök-amit találtok otthon 🙂

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összekeverem, majd egy  kivajazott formába egyengetem a háromnegyedét. A következő réteg a töltelék lesz, amire rápakoljuk az általunk kiválasztott gyümölcsöket, és a maradék tésztát rámorzsoljuk a pite tetejére. 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Nálam ez kb. 30 perc volt.

Remélem, hogy kipróbáltok egy két fent említett receptet. xo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s