Gyors, diétás receptek a sulis időszakra

Sziasztok !

Mivel kezdődik az iskola, megint sokan bajban vannak a kajálással, kaptam is ezzel kapcsolatban levelet, miszerint jó lenne, ha a következő poszt gyors,egyszerű és persze diétás receptekből állna, ami valljuk be, kicsit nehéz lesz megvalósítom, hiszen már egy posztban most augusztusban kb. az összes gyors receptet kilőttem, de megpróbálok minden tőlem telhetőt.

Amivel először is kezdeni szeretném, hogy ne az legyen a gyors megoldás, hogy a suliban vesztek valamit. Ha egészségesen akartok étkezni, akkor elkerülhetetlen az előrekészülés, muszáj dobozolunk, időt szánnunk arra, hogy mit fogunk másnap enni. Én szerintem amióta egyetemista vagyok, talán kétszer vettem kaját az iskola kávézójában, ami nem számít soknak a többiekhez viszonyítva, akiknél ez a szám a napi, nem az éves járatuk a ”büfébe”. Szóval ne szégyelljetek dobozolni. Tőlem mindennap minimum egy ember megkérdezi, hogy mit eszem, hogy lehet ezt szeretni, hogy tudok csak azért felkelni fél órával előbb, hogy normálisan tudjak reggelizni az iskolában is.

Nekem a reggelit a legegyszerűbb mindig megoldani, hiszen ilyenkor szoktam megengedni magamnak a szénhidrátot is, ahogy gondolom Ti is, tehát ilyenkor dobozolom a zabkását hidegen gyümivel, amit hála az égnek hidegen is imádok. Simán elviszem a proteinpalit is dobozban, abszolút nem csinálok belőle ügyet. 😀  A ’tradicionális’ receptet is sokszor használom, azaz a két tojás+banán kombót, de néha megcsinálom az egy fokkal időigényesebb változatát is: fél bögre liszt, fél bögre zsírszegény vagy növényi tej és egy tojás, na meg mehet bele egy kis sütőpor is, valamilyen édesítővel. Ezek magában is nagyon finomak, de lehet enni gyümölcsökkel, vagy fehérjés joghurttal akár, nekem ezzel a kedvencem. Ha nagyon nincs kedvetek ilyenekkel szórakozni, akkor reggelre nyugodtan mehet a tk, szénhidrátcsökk. pékáruból szendvics, sok zöldséggel.

Ebédre összeszedtem nektek néhány receptet, bár a csirke+saláta+egészséges köret számomra mindig nyerő, és akármennyire is unalmasnak tartják sokan, annyi zöldséggel és körettel tudunk már ügyeskedni a konyhában, hogy egyszerűen kizártnak tartom, hogy unalmas legyen a párosításuk.  Köretként szerintem tökéletes a karfiol és brokkolipüré is.
Amiket találtam a neten, azokat viszont megosztom Veletek, nekem ezek voltak a legszimpibbek.

Joghurtos csirkemell
Hozzávalók
csirkemell vékonyra szeletelve
1 pohár natúr joghurt
fokhagyma

bors
olívaolaj vagy szőlőmagolaj
koriander
oregano
bazsalikom

A fűszerekkel és a fokhagymával ízesítitek a joghurtot, majd ebbe beleforgatátok a húst. Ennek a legjobb, ha hűtőben lesz egy darabig. Ha állt egy kicsit és összeértek az ízek, akkor kevés olivaolajon/kókuszzsíron kisütitek a husikat, amivel bármivel tálalható.
A másik ehez hasónlító recept, amire rábukkantam, az a fokhagymás, joghurtos csirkemell tk tésztával. Pofonegyszerű. 🙂

Hozzávalók:
tk/szójabab/nocarb tészta
görög joghurt
csirkemell
só/bors/fokhagyma

Elkészítés
A csirkemelleket apróra vágjuk, és amíg megsülnek egy serpenyőben, addig a görög joghurtból és a fűszerekből öntetet csinálunk. Miután összekevertük a csirkemellet a joghurttal, kifőtt tésztára öntjük rá.

Töltött cukkini

Hozzávalók:
1 egész cukkini
300g csirkemell
1 db vöröshagyma
100g light mozzarella
10g kókuszzsír

Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk és kókuszzsíron megpiriítjuk, majd ugyanezt tesszük a csirkemellet,amit tetszés szerint ízesítünk. A cukkini belsejét kikanalazzuk, beletöltjük a husit, megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Sonkába tekert csirkemell
Na, ez tényleg a legegyszerűbb. Csirkemell sonkába tekerjük a csirkemell csíkokat és minimális kókuszcsíkon megsütjük őket. Bármilyen körettel tökéletes.

Padlizsán alapú pizza

Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
250g darált hús
ketchup (cukormentes)
zsírszegény sajt

Elkészítés
A padlizsánt felkarikázzuk, majd megpakoljuk a feltéttel. A korongokat sütőpapíron kb 15-20 perc alatt készre sütjük.

Cukkinis fasírt

Hozzávalók:
300g cukkini
250g darált hús
1 tojás
fűszerek
40 g zabliszt/aprószemű zab

Elkészítés
Lereszeljük a cukkinit, és megpróbáljuk kinyomni belőle a vizet. és az összes alapanyagot összekeverjük, amikből kis fasírtokat gyártunk. Kevés zsiradékon készre sütjük őket. Tepsiben is nyugodtan lehet, így kb 40 perc alatt készülnek el. Ebédre tökéletes.

Rakott zöldbab (ugyanígy működik: cukkini, padlizsán, karfiol stb.)

Hozzávalók: (4 adag)
800g zöldbab
600g darálthús
300g natúr joghurt
250g sajt (light)

Elkészítés
Összekeverjük a darált húst a zöldbabbal, fűszerekkel ízesítjük, majd egy tepsibe nyomkodjuk a keveréket. Ezt sütőben sütjük alufóliával letakarva, amíg meg nem puhul, majd leöntjük a joghurttal és megszórjuk a reszelt sajttal és visszarakjuk a sütőbe amíg meg nem sül.

Spenót (tojással, husival isteni.)

Hozzávalók:
450g fagyasztott spenót
2 ek zabliszt
kókuszolaj
só, 4 gerezd fokhagyma
minimális tej

Elkészítés:
Kevés vízben tűz felett kiolvasztjuk a spenótot, majd egy másik lábasban rántást csinálunk (minimális kókuszolajhoz két evőkanál zablisztet teszünk és addig keverjük amíg habos állagú nem lesz. Ha ezzel megvagyunk minimális tejet öntünk rá és homogénné keverjük vele a rántást. Ezután a sózott,fokhagymával ízesített olvasztott spenótot hozzáadjuk és rottyantunk rajta egyet. Én így készítettem, remélem nektek is összejön. 😀

Most hirtelen ezek jutottak eszembe, de nézzetek körül a blogon, mert rengeteg használható, gyors receptet osztottam már meg, amiket nem akarok kétszer leírni. A reggeliket is nyugodtan ehetitek ebédre szerintem.

Jó étvágyat nektek! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s